MindfulNS

Een project in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen.

Het veraangenamen van de treinreis is een belangrijke doelstelling voor de Nederlandse Spoorwegen. Met name forenzen ervaren reistijd als ‘verloren tijd’ en dit is van invloed op de manier waarop zij de reistijd consumeren. In samenwerking met de afdeling Customer Experience ontwikkelde ik een nieuwe propositie voor dit type reiziger: Reistijd als waardevolle ‘tussentijd’ in de overgang van het privéleven naar de werkomgeving. 

MindfulNS_visual_2

Op basis van deze nieuwe propositie werd de ‘MindfulNS service’ ontwikkeld. Reizigers ontdekken met behulp van een app hoe zij de dagelijkse treinreis kunnen gebruiken om hun welzijn en stress-bestendigheid te vergroten. Het programma bestaat uit korte audio oefeningen die speciaal zijn gericht op het reizen per trein. 

Naast dit meerdaagse lesprogramma biedt de app ook ‘losse’ oefeningen waarmee treinreizigers zich op een bijzonder reisdoel kunnen voorbereiden zoals een sollicitatiegesprek, een examen of een medisch onderzoek.

Tijdens de Dutch Design Week 2017 konden treinreizigers kennis maken met een prototype versie van de MindfulNS app. De presentatie vond plaats in een speciale MindfulNS treincoupé, met bijpassende illustraties van ontwerper Francesco Zorzi. 

Benieuwd naar deze treincoupé en de reacties van de reizigers? Bekijk dan het filmpje dat werd gemaakt door Johnny Wonder. 

Colofon

Mindfulness expertViktoria Susovits
Grafische vormgeving coupéFrancesco Zorzi
Uitvoerend ontwerper coupéJantien Roozenburg
Prototype appM-lab
FotografieMaaike Poelen
FilmpjeJohnny Wonder

De Zwerfkerk

Een project in samenwerking met Esther Jongsma en de Protestantse Kerk Eindhoven.

Als gevolg van de secularisatie in de vorige eeuw zijn veel kerkgemeenschappen in ledental geslonken. De monumentale kerkgebouwen waar veel van deze gemeenten samenkomen staan voor veel kerkgangers symbool voor de “goede oude tijd” toen de kerk nog duidelijk aanwezig was in het publieke domein. Maar de kosten voor onderhoud en verwarming van deze monumenten zijn voor veel kleine gemeenschappen nauwelijks op te brengen.

De Zwerfkerk is een blauwdruk voor een nieuw type kerkgemeenschap. In plaats van vast te houden aan de “kracht van toen” wordt de eigentijdse situatie omarmd als een kans. De Zwerfkerk bestaat uit opklapbaar meubilair waardoor de gemeenschap niet meer is gebonden aan een vast gebouw. Ook een buurthuis, een plein, een achtertuin of een leegstaande garage kan zo tot kerk worden omgetoverd. Zo kan de kerkgemeenschap zich flexibel door de stad bewegen en krijgt ze een nieuwe plek in het publieke domein.

Canta!

Een bijdrage voor Frame magazine (voorjaar 2017) als reactie op de vraag: “If you were commissioned to design an item, tool or service for the elderly to stimulate their mental and physical health, what would it be?”

Bezoek Frameweb.com om de volledige bijdrage te bekijken.

Fort Folly

Een project in opdracht van Tom Loois en Sanne Muiser voor MU Eindhoven.

De ‘For Play’ tentoonstelling vond plaats tijdens de Dutch Design Week 2016. Een breed scala aan kunstenaars en ontwerpers biedt een verrassend en veelzijdig perspectief op het thema seksualiteit. 

Mij werd gevraagd om een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling over ‘intimiteit binnen relaties’. Ik ontwikkelde een installatie die doet denken aan een hemelbed maar ook kenmerken heeft van een speeltoestel.

Het ‘Fort’ werd opgebouwd uit ongeveer 200 kussen en beantwoord in eerste instantie vooral aan de fysieke wensen van de bezoekers. Het is een uitnodigende plek waar je even rustig bij kunt komen van de overweldigende festival ervaring. Deze veilige en comfortabele omgeving leent zich bij uitstek voor een eerlijk gesprek over onze eigen beleving van intimiteit.

Fotografie: Max Kneefel

The Desk User Diaries

Een ‘beeld-essay’ in opdracht van Jules van den Langeberg voor PROOFFlab magazine.

PROOFF is een designlabel dat zich richt op de ‘progressieve werkomgeving’. Ik kreeg de opdracht om mijn visie op het toekomstige werklandschap te beschrijven in de vorm van een essay. Het essay beschrijft mijn persoonlijke relatie met een meubelstuk dat zich heeft ontwikkeld tot een central spil van de moderne kennis-economie: het bureau. Wat is de oorsprong van dit eigenaardige meubelstuk? En wat is de toekomst van het bureau nu wetenschappers waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van onze ‘zittende’ levensstijl?

Klik hier om het essay als PDF te downloaden.

The Second Self Laboratory

Afstudeerproject, Design Academy Eindhoven

Sociale rollen zorgen voor structuur en houvast in de interactie met anderen. Vaak heeft één persoon meerdere sociale rollen. Een politieagent kan bijvoorbeeld ook een vader, een minnaar, een vriend en een voetbal supporter zijn.

Op zichzelf is er dus niets mis met al deze sociale rollen. Maar soms kan een sociale rol zó belangrijk of vanzelfsprekend worden, deze onze identiteit en manier van denken gaat beperken.

De ‘Second Self Laboratory’ toolkit bestaat uit vijf verschillende kostuums die allemaal een specifieke rol en betekenis hebben. Het zijn archetypische karakters die steeds weer terugkomen in onze mythologische verhalen, literatuur en popcultuur.

Alle vijf verhouden deze karakters zich op een bijzondere manier tot hun omgeving. De komst van ‘de vreemdeling’ zorgt voor onrust maar prikkelt ook onze nieuwsgierigheid naar verre oorden. En in vergelijking met met ‘de verschoppeling’ hebben wij onze schaapjes netjes op het droge.

Fotografie: Conor Trawinksi

Rijksmuseum Conservator

Een project in samenwerking met Maartje Slijpen. Met dank aan culinair historica Marleen Willebrands.

De stillevens in de collectie van het Rijksmuseum tonen een overdaad aan bijzondere vruchten, groenten, vissen en specerijen. Maar wat was de smaak van het eten in de tijd dat deze meesterwerken geschilderd werden?

De ‘Rijksmuseum Conservator’ serie werd ontworpen voor de museumwinkel van het Rijksmuseum biedt een culinaire tijdreis voor avontuurlijke lekkerbekken. Ieder blik bevat een delicatesse, gebaseerd op een historisch recept. De labels verwijzen naar de schilderijen in het museum.